
Inden jeg startede i smerte rehabilitering havde jeg levet med konstante smerter i ryg, ben, fødder, skuldre, albuer og nakke i 8 år. Jeg var blevet vant til at fortælle mig selv, at jeg ikke kunne ting som jeg før elskede. Her i blandt elite kajak, som havde været en stor del af mit ungdomsliv.
Jeg fik besked af læger og fysioterapeuter om at jeg havde skæve knæ, kronisk skinnebensbetændelse og sammenfald i fødderne, og at dét gav mig smerterne. Dem, der kender mig godt ved at jeg har været igennem utal af behandlingsforløb og har dedikeret mig 100% til mine træningsprogrammer.
Men det var først i år da jeg tog en uddannelse i Smertevidenskab og efterfølgende startede i behandling hos Jacob Beermann at jeg begyndte at opleve en vedvarende lindring af mine smerter.
SMERTERNE OVERTOG MIN HVERDAG
Når jeg tænker tilbage på mine teenageår har jeg altid haft smerter i nakken og ryggen. Men det var først, da jeg var omkring 19 år at smerterne spredte sig til flere steder i kroppen og blev så voldsomme og intense, at de begrænsede min hverdag.
I årene efter blev smerterne tiltagende. Jeg fik svært ved at gå på trapper, gå lange distancer, bære tunge tasker, købe ind, lave mad, gå i byen, træne og tage til koncerter.
Jeg havde så stærke konstante smerter, at jeg ikke kunne stå og gå i længere tid af gangen - og det gjorde det svært at lave mad og gøre rent. Det var et stort problem i min hverdag, og jeg levede bestemt ikke som andre unge i 20'erne. Min omgangskreds havde svært ved at forstå, hvorfor jeg ikke kunne normale ting som at handle, lave mad eller tage i byen. Det var en meget svær, situation at håndtere særligt fordi jeg ikke vidste hvad der var "galt". Det var svært for mig at finde håb om bedring.
"Læger, fysioterapeuter og kiropraktorer sagde, at jeg havde en scheuermann (skæv ryg), og at det var grunden til at jeg havde ondt i ryggen."
Det troede jeg på i mange år og jeg begyndte til yoga fordi jeg fik at vide det kunne hjælpe på ryggen. Og det gjorde det også langt hen ad vejen.
YIN YOGA ÆNDREDE MIT LIV OG MIT PERSPEKTIV
Jeg er blevet taknemlig for, at jeg har haft smerter - ja det lyder måske mærkeligt. Men uden den oplevelse havde jeg aldrig fundet Yin Yoga. Det er gennem denne praksis jeg har fået modet til at turde mærke min krop, ikke være bange for mine smerter og turde åbne op for at der er en sammenhæng mellem krop og sind.
NOCEBO - "DIN RYG ER SKÆV, DERFOR HAR DU SMERTER"
Smerterehabilitering har lært mig at smerter også er bio-psyko-sociale og at smerter hænger sammen med de ting vi får at vide af lægerne, der er galt med kroppen.Vi er som mennesker meget autoritetstro, så når en læge eller kiropraktor siger, at din ryg er skæv og dét er årsagen til dine smerter, så tror du på det! Jeg har fået en lang liste af diagnoser og forklaringer på mine smerter. Særligt en havde sat sine spor:
"Du skal dyrke yoga og strække din ryg ud i dobbelt så mange timer som du har siddet i en kajak, så der går nok lang tid før dine smerter er helt væk"
Min tidligere kiropraktor sagde dette og overbeviste mig på denne måde om, at kajak havde ødelagt min ryg. Jeg stoppede derfor alt andet sport ud over yoga. Forstå mig ret, yogaen har været god for mig og min krop, og jeg havde aldrig været hvor jeg er i dag uden yin yoga. Men det havde ikke været nødvendig at droppe al andet træning for at blive smertefri.
ALT HVAD DIN KROP KAN, MÅ DU
Dette betyder at der ikke er nogen bevægelser som kroppen kan, som er farlige. Men grundet nocebo var jeg stoppet med at løbe, styrketræne, power yoga og ro kajak fordi min hjerne fandt dette faretruende og forsøgte at beskytte mig gennem smerter.
Jeg oplevede voldsomme smerter hver gang jeg blot satte mig i en kajak eller de første få skridt på en løbetur. Under forløbet kom jeg langsomt igang igen. Jeg ved idag at kroppen er tilpasningsdygtig, så jeg kan træne den op til at kunne mere, ved at gøre lidt ad gangen. Dette vidste jeg godt i forvejen. Men jeg har haft meget svært ved at ovreføre det til min egen træning. Som tidligere elite sportsudøver har jeg en tendens til altid at overgøre min egen træning både når det kommer til yoga, kajak og løb.
gennem forløbet har jeg lært at bruge to spørgsmål til at tilpasse min træning. Jeg spørger mig selv: ”Har jeg det godt nu? Vil jeg have det godt i morgen?”. Det har hjulpet mig med at stoppe inden jeg presser mig til til max og jeg bruger det dagligt.
DER ER IKKE NOGET I LIVET DU SKAL
Smerte rehabilitering har også hjulpet mig til at tro på mig selv og jeg har genvundet tilliden til min egen krop. Efter så mange år med sygdom og diagnoser har det været svært at komme dertil.
Fra forløbet har særligt en sætning være brugbar: "Der er ikke noget i livet du skal". Med det menes, at vi ikke skal leve vores liv efter hvad andre eller samfundet forventer af os. Og det har i den grad frigjort mig til at træffe valg i mit liv, som kun er for mig. Det er bl.a. derfor jeg har fundet mod til at springe ud som selvstændig ergoterapeut og yin yogalærer.
Jeg har nu friheden til gøre det jeg har lyst til. Nu træner jeg når jeg vil, dyrker min yin yoga praksis dagligt, fordi det gør mig glad og ikke fordi nogen andre har sagt jeg skal.
Ved vores sidste session af mit rehabiliteringsforløb sagde jeg:"Jeg sidder lige nu og kan scanne min krop, og jeg har ingen smerter. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har haft det sådan"
Jeg er ikke længere bange for smerter. Jeg planlægger ikke min hverdag efter hvor meget jeg kan klare, og jeg føler jeg har fået kontrollen tilbage i mit eget liv. Jeg håber denne positive historie kan give skabe håb for andre og inspirere behandlere til at se mere helhedsorienteret på kroppen.
Namaste
Comments